ЯК ВТІЛИТИ В ЖИТТЯ МАНДРІВКУ СВОЄЇ МРІЇ!

0
На днях Костя Самчук дав чьоткий мастєрклас по організації ярких проектів!!! Забирайте собі і не вздумайте ховати. Не ставайте самі собі ворогом. Емпті йо майнд - бі фрі!
ЯК ВТІЛИТИ В ЖИТТЯ МАНДРІВКУ СВОЄЇ МРІЇ!

1. БАЧУ ЦІЛЬ, НЕ БАЧУ ПЕРЕШКОД!

Якщо Ви хочете організувати грандіозну, запаморочливу подорож, хочете втілити в життя якийсь масштабний проект, то найголовніше для Вас - це налаштування ще перед початком реалізації. Що потрібно, щоб відповідно налаштуватись? Цей захід має Вас надихати і лякати одночасно!
Натхнення народжується з пристрасного бажання щось здійснити. При цьому Вам повинен подобатися як результат, так і сам процес його досягнення. Якщо, наприклад, Вас вабить висока гірська вершина, але при цьому Ви боїтеся холоду і висоти, а також терпіти не можете фізичні навантаження, то навряд чи Вам доведеться пізнати щастя підкорення Евересту. У Вас елементарно може не вистачити мотивації довгі місяці цілодобово терпіти цей дискомфорт. А якщо навпаки, Вам байдужа мета, то можна довгі роки ходити кругом та навколо, готуватися, тренуватися, так і не наважившись зробити щось велике. Друга сторона - це страх. Якщо Ви чогось пристрасно хочете і при цьому боїтеся, це означає тільки одне: «Треба брати!» Якщо Ваша мрія викликає в Вас хвилювання аж до страху, не сумнівайтеся, приступайте до реалізації, значить це Ваша мета на всі 100% . Значить при реалізації цього проекту Ви отримаєте колосальний досвід, вийдете з «зони комфорту», виросте над собою і станете щасливіше. А ще страх і адреналін додають драйву і куражу, а це, як мінімум весело:). 
Отже, Ви повинні пристрасно бажати свою мету, Ви повинні отримувати задоволення від процесу її досягнення, а також повинен бути присутнім страх: «А раптом вийде!?»:). Якщо чогось з цього немає, то, можливо, не варто і починати. А якщо все це присутнє, а Ви ще не приступили до реалізації, значить здійснюєте злочин проти самого себе! 
І ось, коли Ви знайшли свою мету, свою мрію (мені дуже хочеться, щоб знайшли), потрібно відповідно налаштуватися. Налаштуватися так, що ви досягнете свого незважаючи ні на що. Що не існує в світі таких труднощів, які могли б Вас зупинити на шляху до Вашої мети. Що не існує в природі людини, більш упертої і напористої, ніж Ви. Тому досягнення мети неминуче, як неминучий наступ ранку після темної ночі. Хіба що Ваша власна смерть може Вас зупинити, але і померти Ви не маєте права, як і захворіти або вляпатися в якісь неприємності, тому що мета важливіше цього, вона навіть сильніша за смерть!
І якщо Ви так налаштувалися, то всі труднощі будуть долатися легше, а проблеми не будуть так засмучувати. Тому що Вас неможливо зупинити, в гіршому випадку можна трохи сповільнити, але не зупинити! Коли оточуючі будуть бачити в Вас цю непорушну силу, вони будуть хотіти Вам допомагати, щоб долучитися до великого. У Вас сама собою почне формуватися команда однодумців і послідовників, до подібного почне притягатися подібне.

2. ЯК ЗІБРАТИ КОМАНДУ ГЕНІЇВ-ГЕРОЇВ І ЯК ПОТІМ ПРАЦЮВАТИ З ЦИМИ ІДІОТАМИ?

Що стосується команди, то це дуже важливе питання, особливо якщо Ви в тривалу подорож відправляєтеся не поодинці. З одного боку «гуртом і батька бити легше», а з іншого - чим більше ланок у ланцюзі, тим більша ймовірність, що якийсь з них порветься, а через це спільна справа може «накритися мідним тазом».Команду потрібно перевіряти і готувати: 


  1. Ні в якому разі нікого не можна вмовляти приєднатися до Вас. Швидше навпаки, потрібно розповідати найпесимістичніші сценарії і всіляко «залякувати». Будь-який член команди повинен бути готовий до найгіршого варіанту розвитку подій, щоб той, хто сумнівається в своїх силах, відсіявся відразу і не виявився слабкою ланкою в майбутньому. Щоб це було не результатом Вашого тиску, а тільки його особистого бажання і рішення.
  2. Кожен член команди повинен принести користь спільній справі ще до основного старту. Той, хто більше вкладається в загальний результат ще в період підготовки, підтримає Вас і в важку хвилину. А той, хто не може, не хоче, саботує, критикує і розповідає як все неможливо, підведе Вас в самий невдалий момент. 
  3. Люди діляться на тих, хто створює проблеми і тих, їх вирішує. І чим раніше Ви діагностуєте своїх друзів за цим принципом, тим краще. Якщо Ваша подорож знаходиться на межі можливого, дуже небезпечна або вкрай тривала, то «творці проблем» зроблять цю задачу дійсно неможливою. Відрізнити одного від іншого часто важко, але можливо: по наявності реальних, вимірюваних результатів. Не важливо, хто скільки дає порад або критикує, дивіться приносить людина користь спільній справі чи ні, рухає він її вперед або назад. Від «творців проблем» потрібно відразу позбуватися, адже ми пам'ятаємо: Велика мета - понад усе!
  4. Якомога активніше залучайте всіх, хто хоче потрапити в команду подорожі до підготовчих робіт. По-перше, Ви перевірите і відберете собі найрезультативніших помічників. По-друге, чим більше член команди приносить користі, тим він відчуває більшу причетність до спільної справи і в підсумку стає Вашим вірним другом і опорою. А по-третє, якщо у Вас дійсно масштабний проект, то без допомоги Вам все одно ніяк не обійтися. А доручаючи спочатку маленькі, а потім все більш серйозні завдання, Ви рухаєте справу вперед.
Багато з тих, хто вже перебував в обмеженому колективі тривалий час, запитають: «А як же психологічна сумісність?» Я вважаю це другорядним, а іноді навіть і шкідливим. По-перше, щоб якісно закрити всі можливі різнопланові завдання і люди потрібні такі ж різнопланові: технарі і гуманітарії, мрійники і прагматики, лідери і виконавці і т.д. А по-друге, подібний психологічний підбір може перетвориться в невиправдано складну і невдячну роботу, яка може стати «каменем спотикання» і нездоланним бар'єром.
Як же «не повбивали» один одного, коли всі до біса втомлені, голодні й холодні і при цьому цілодобово протягом місяців знаходитесь один з одним? Як навчитися поступатися і шукати компроміси? Як не піддатися дратівливості і нервозності в важких, а іноді й небезпечних ситуаціях? Головне - це навчитися бачити в людях їх хороші, сильні сторони, які ведуть до загального результату, і на тлі цього буде легко прощати чужі помилки і слабкості. Всі ми без винятку - набір хороших і поганих, сильних і слабких сторін. Потрібно це просто зрозуміти і прийняти, тоді набагато легше буде пробачити все ті гидоти, які починають лізти зі людей в екстремальних умовах, коли перестають працювати всі поведінкові шаблони (що так добре допомагали в цивілізованих умовах) і всі маски скинуті.

3. ЧИ Є У ВАС ПЛАН, МІСТЕР ФІКС? В МЕНЕ ЗАВЖДИ Є ПЛАН!

Планування - це один з найважливіших елементів підготовки до подорожі. Але не бачу сенсу сильно заглиблюватися, так як на цю тему написана величезна кількість книг хороших і не дуже. Зупинюся тільки на найважливіших моментах:

Починайте з основних цілей заходу і стратегії їх досягнення.
  • Не шкодуйте часу на детальне планування.
  • Набагато важливіше написати детальний план на підготовку до подорожі, ніж на саму подорож.
  • На кожну задачу повинен бути поставлений конкретний термін і відповідальний за її виконання.
  • Будьте готові імпровізувати, коли щось піде не за планом, а це трапиться обов'язково, «до бабки не ходи».
  • Розставляйте пріоритети, тому що абсолютно все Ви все одно не встигнете зробити, будьте готові знехтувати другорядним. Якщо Ви готуєтеся до самоі грандіозної подорожі в Вашому житті, то займайтеся тільки цим одним. Все інше відсуньте навіть не на другий а на третій чи четвертий план.
  • Відводьте на активну підготовку до подорожі не більше півроку, інакше багато вже підготованих моментів і домовленостей почнуть втрачати свою актуальність і Ви потрапите в замкнуте коло, пастку вічної підготовки і доведення до ідеалу. 
  • Не намагайтеся все зробити ідеально. По-перше, ідеал недосяжний і за законом Парето на 80%-ву підготовку Ви витратите лише 20% часу, а на 20%-ий залишок доведення до ідеалу піде 80% часу. А по-друге, надто підготовлена подорож втрачає свою родзинку і перетворюється з пригоди в рутину.
  • Спочатку робіть найважливіші справи, а потім термінові, а вже тільки потім все інше, що не відноситься до справи Вашої мрії. Для прикладу, поїсти, поспати і сходити в туалет відноситься до третьої черги. 
Ви повинні жити цим, так як це справа Вашої мрії!