Калькулятор кайту NASA

0
Колись в дитинстві всі ми мали справу з повітряними зміями. У когось це було організовано з походами в спеціалізовані гуртки. Хтось просто купляв готові повітряні апарати. Але більшість пробували робити їх самі.
Конкретно у моєму випадку у смутні 90-ті у мене не було можливості придбати готовий кайт і я пробував зробити його власноруч. Нажаль самотужки у мене нічого не вийшло, а те що вийшло не літало. Цю ідею було відкладено у довгий ящик і хтозна коли я до цього повернувся і взагалі чи повернувся би.
Доречі про кайт. Багато задають питання - яка різниця між кайтом і повітряним змієм? Тут все дуже просто - це одне і теж саме. Виною всьому наша "любов" до іншомовних слів. З англійської kite перекладається як - повітряний змій але за останні кілька десятків років кайти стали не просто іграшками, а елементом екстремального відпочинку. 
Все почалося тоді коли повітряний змій крім як просто літати став використовуватись як тягач. Так звані power kite - або силовий повітряний змій і став тим, що ми називаємо кайт. Все решта це іграшки які просто радують око і душу.
Але повернемось до моєї історії. Дитинство це найкращий час коли ми відчуваємо щастя по-справжньому. Ну і коли в дорослому житті нас накриває депресія то одними із самих діючих ліків стають наші дитячі захоплення. В моєму випадку моє дитяче захоплення було не затребуване і в повній мірі відродилося коли я зблизька познайомився із сучасними кайтами.
Черкаси стоять на морі. Кременчуцькому морі. Той що що штучне? Зате берег видно тільки в хорошу погоду. Так що можете мені повірити на слово - я виріс на морі. Звісно я чув, що є хлопці кайтери, які літом і зимою катають з кайтами на дошках але ніколи не бачив цього зблизька. І тут дитячі спогади накрили... І накрили добре, так що далі тільки з ними по життю.
І добре, що тепер не потрібно як тоді - йти в бібліотеку, перечитувати все, що там є по цьому питанню. Зараз краще - гугл все змінив. І почалося ДОСЛІДЖЕННЯ. Все що знайшов біг браза, ну може не все але дуже багато, вивчалося, оброблялося, аналізувалося і складалося по полицям свідомості.
Все розказувати не має смислу та й гугл нікуди не дівся, а от результати і початок то далі. Отож опрацювавши багато інформації вирішив приступати до діла. Звісно мав певні побоювання щодо того чи це моє і розуміння, що треба починати з маленького. Тому вирішив зупинитись на самому простому і перевіреному кайті - NASA Power Wing (NPW)
Взагалі то я фанат НАСА ще з часів навчання в університеті. Ці хлопці крім того що вони роблять ще й викладають у відкритий доступ результати цієї роботи. Так от ще далекого 1948 року подружжя Френсіс і Гертруда Рогало отримало підтримку в НАСА. Почалася серйозна робота по дослідженням різних варантів крила. Все почалось 1965 коли комітет відмовився від ідеї Рогало, але тоді ж все почалося для кайтингу. Саме з тих розробок ентузіасти кайтингу взяли ідею. З 21 досліджуваної моделі найкращими для кайтів стали 5-та та 9-та. Я зупинився на 5-й бо вона мені більше сподобалася. Ну взявся за роботу...
Якщо коротко то все просто до німагу. Маємо схему рівного куска тканини. Плоского як фанєра але "правильного" розміру і різних співвідношень з "правильно" прив’язаними мотузками, "правильної" довжини і у "правильних" місцях. І тільки при збереженні правильності всього вищеназваного + вітер отримаємо працюючий кайт. Керований і потужний.

За допомогою цього калькулятора вам не доведеться зберігати окремі файли розрахунків. А ще можна підібрати саме потрібні розміри...


Ну і звісно схема - що є що...

Ну і як же ж без відео мого першого NASA кайту