Українці в Європі

0

Як осто#$дило купатися мені.
Чи може іскупатися?
Купатись чи не купатись?
Блядські ці питання за#&$ують.
То може, не вагаясь, спустити враз штани та батерфляєм
%&@рити, аж поки за буями в очах не потемніє?
Ну а згодом? Про наслідки можливі не подумать?
Один лиш тільки раз і вже крадеться #%$ець з своєю усмішкою хижой,
запльована підлога, лікарі, від шприца гематоми і могила...
На ній брудна Офелія вонюча та купка маргаріток,
а під нею лежить той фраєр, що любив купатись.

(с) Л. Подерв'янський

Подорожувати можна по різному. Сісти на електричку і проїхати пів країни це теж мандрівка і, доречі, доволі маргінальна. Але зараз не про це. Веломандрівка це теж не самий стандартний спосіб відпочинку який потребує неабиякої сили волі.

Так так. Саме сили волі. Тієї самої сили, що робить нас ВІЛЬНИМИ.

А чому ж не фізична підготовка, а як же витривалість, спитаєте ви. І я вам відповім - то всьо фігня. Я просто впевнений, що проста непідготована людина, яка сто років не сиділа на вєліку без проблем зможе тримати туристичний темп. Даже скажу, що 100 кілометрів для неї буде нормальною денною дистанцією.

Найпоширенішим аргументом відмови від подорожей є РОБОТА. Та яка кормить тебе і сім’ю. Саме вона робить нас невільними.

Ми народжені для щастя - і немає у нас права безглуздо втрачати роки, не діяти, нудьгувати і відчувати розчарування, коли від долі отримано дорогоцінний подарунок - життя. Особливо гостро відчуваєш, що живеш, в подорожах, коли фізичне зусилля винагороджується красою перемоги над самим собою і обставинами.
                       

Від подорожей в своє задоволення - до збору коштів постраждалим.

Скільки їх було - і скільки ще буде: подорожей по різних місцях? Захоплення красою світу дає можливість більше цінувати рідну землю, розуміти і любити людей, що її населяють. І якщо бачиш поряд страждання, то немає сил - це терпіти, і хочеться допомогти людям, тому що душевна рівновага і гармонія, народжуються із старань і почуття виконаного обов'язку. Ось і наша команда друзів-однодумців зібралася, щоб з'єднати радість подорожі, випробування власного духу і намір надати допомогу людям: бійцям АТО, населенню, а також сім'ям загиблих.

Для чого все?

Першим досвідом подорожі своїм ходом, збору грошей і прагнення підтвердити єдність України, був минулорічний велопробіг «Захід-Схід». Але в цьому році стартує новий проект: «Українці в Європі», коли команда з учасників АТО, волонтерів та просто небайдужих людей, промчить по дорогах 16 європейських держав, подолавши 10 тисяч кілометрів за 100 днів. Метою нашого велопробігу є не тільки збір грошей на благодійність, а й привертання уваги європейської громадськості до України, її самобутності, культури та високої духовності. Хто ще, якщо не ми самі, змусить європейців звернути на нас увагу, зрозуміти мрії та цілі, до котрих прагнемо ми - українці?
А ще, в Європі влаштувалося багато наших співвітчизників, які вирушили туди в пошуках своєї долі. Чи можемо ми залишатися байдужими до їхнього життя вдалині від Батьківщини? З цього приводу назрів цілий ряд питань, що дозволяють краще зрозуміти мотиви цих людей, їх устремлінь і ту саму основу, завдяки якій вони можуть вижити в чужому світі, вписатися в суспільство тієї чи іншої держави, без втрати своєї унікальності.


Що треба для успішності проекту?

Дуже важливо зібрати команду, здатну витримати тривалу подорож, темп і випробування на міцність. Також має бути забезпечено матеріальну базу: організувати харчування, нічліг, екстрену допомогу в разі непередбачених обставин (поломки, проблеми зі здоров'ям, зміна погоди). Не менш важливою є технічна сторона справи: транспортні засоби, здатні витримати велике навантаження швидкістю і відстанню - і наявність запчастин, за допомогою яких вдасться звести до мінімуму простої і втрату часу. У рішенні матеріальної сторони справи нам дуже важлива підтримка від усіх, хто поділяє нашу точку зору, не байдужий до ситуації в Україні і тієї думки, яке складуть про нас європейці.

Професійна підтримка

У підготовці до велопробігу нам не обійтися без допомоги активістів, асоціацій велосипедистів і приватних осіб, досвідчених у велосипедному спорті. Чим більший інтерес викличе наш проект, тим успішніше будуть його результати. А щоб залучити до нас увагу, змусити захоплюватися описом дороги з її пригодами, несподіванками і просто посміятися над неприємностями, нам не завадить підтримка тревел-блогерів. Також доведеться докласти зусиль для організації фото і відео зйомок, що дозволяють відобразити незабутні картини, нові обличчя, приємні зустрічі, атмосферу подорожі і його настрій.
Спільно ми маємо знайти способи привернути увагу європейців, змусити їх повірити в унікальність і цінність українців і України. Особливо важливо зуміти розвіяти існуючі упередження. Від добре продуманої попередньої підготовки залежить насиченість подорожі, комфорт і загальний настрій учасників і людей, з якими доведеться зустрітися.

Велокоманда і українці, які живуть в Європі.

А оскільки ми вирішили зняти телевізійний фільм про життя земляків, які працюють в Європі, то потрібно заздалегідь попрацювати для організації зустрічей з українцями, котрі облаштувалися в різних країнах. У кожному місті чи містечку по ходу слідування велокоманди, ми будемо намагатися вникнути в життя цих людей, цікавитися їх проблемами і досягненнями, маленькими перемогами і розчаруваннями. Для отримання відповідей на всі питання, що цікавлять теми, ми підготували комплекс найрізноманітніших питань, на які повинні будуть відповісти наші земляки. А ще нам знадобиться їх допомога, що дозволяє краще зрозуміти ту чи іншу країну, оперативно провести екскурсії по цікавих місцях. Не обійтися без них і в вирішенні побутових проблем, які обов'язково постануть перед учасниками велоподорожі.

Мета організації велопробігу

Нас не лякають незручності і дуже довга дорога. До труднощів і поневірянь ми взагалі ставимося філософськи. У бажанні зміцнитися тілом і духом, наша команда впевнено тримає курс на самовдосконалення. Разом з тим, важливо не тільки щось довести самим собі і оточуючим, але і дати можливість окремій людині повірити в небайдужість людей, готовність прийти на допомогу. Ми жертвуємо комфортом, зусиллями і часом для здійснення нових вражень і знайомств. А допомагаючи нужденним у підтримці, - досягаємо згоди з самими собою, тому що немає сил, в бездіяльності, виносити чужі нещастя.


Над чим ще треба попрацювати?

Щоб змусити наших прихильників, завзятих скептиків і сторонніх спостерігачів, повірити в нашу щирість, ми будемо ділитися своїми думками і враженнями, отриманими в дорозі. До глибини душі відчути фантастичну привабливість подорожі допоможуть докладні звіти з відео і фотографіями, які учасники пробігу мають намір викладати в мережі. Допоможе в цьому в цьому створення веб-платформи, використання інтерактивних можливостей сайту, що дозволяють кожній зацікавленій особі висловлювати ставлення до подій через коментарі, завантажувати фото і відео. Шанс брати участь в коментарях надається всім користувачам, що бажають поділитися власною думкою, ставленням до маршруту і поїздці в цілому.

Хто і на якому етапі може приєднатися до велопробігу?

При бажанні прийняти участь в приємній і корисній справі, до велопробігу може приєднатися кожен, хто має відповідний велосипед і зможе проїхати в компанії з нами відрізок шляху будь-якої протяжності. Деталі велопробігу будуть висвітлюватися на інформаційних ресурсах, що дає можливість взяти участь у велопробігу, як в реальному житті, так і в онлайн-режимі. Причетність до нашого проекту може виражатися по-різному: серією статей, написаних в ЗМІ, інтернеті; розміщенням відеоматеріалів, інформаційною та фінансовою підтримкою. Не буде зайвою і допомога координатора пробігу в кожній з країн. У кожного своя професія в житті, що дає шанс використати різні можливості участі в проекті.

Заради чого варто постаратися?

В нагороду за участь дістанеться маса вражень, нові знайомства і задоволення від надання допомоги нужденним . Очі, повні надії, повернення довіри - з одного боку, моральне задоволення, почуття виконаного обов'язку і щастя бути корисним - з іншого боку, коштують пережитих труднощів довгого шляху , витрачених сил і часу. Доносити інформацію про пробіг і його мету максимальній кількості людей - значить збільшити результативність матеріальної допомоги постраждалим від війни і підвищити популярність України в Європі.


На що доведеться витратитися?

Певних затрат потребують оформлення документів, підготовка велосипедів та  супроводу, мобільний зв`язок та інтернет на маршруті . Коштувати великих грошей буде проживання та харчування. Добре б запастися деякими сувенірами, що викликають асоціативний зв'язок з Україною, що зігріє душу співвітчизників, що живуть за кордоном, і залишить приємні враження у корінних жителів держав Європи. Поширенню цікавої інформації про Україну та українців посприяють промо-матеріали: буклети, брошури, календарі тощо. Однаково важливий внесок будь-якого характеру, будь то інвестиції, інформаційна підтримка, організаційні питання.

Виглядає гарно та побачимо як буде...